ÖVA ORDFÖRRÅD

Behöver du lära dig fler svenska ord? Här får du tips om hur du kan göra.

 

Gör en ordlista

 

Samla ord om ett visst tema i en ordlista. Det kan exempelvis vara ord från en video du har sett på, en text du har läst eller en plats du har besökt. Kolla upp alla ord som du vill ha med på listan i en ordbok. Skriv orden på svenska och finska.

 

Du kan förstås skriva ordlistan på papper eller elektroniskt med exempelvis Excel. Men det finns också elektroniska verktyg för att göra ordlistor och träna på ord.

 

Quizlet Med quizlet gör du en ordlista som du kan dela med andra och träna ord med på många olika sätt. Du kan också söka quizlets som andra har gjort och träna med dem.

 

Glosor.eu Med Glosor.eu kan du göra ordlistor och träna på liknande vis som med Quizlet. Du kan också använda bilder istället för finska ordförklaringar.

 

 

Gör ett ordmoln

 

Ett ordmoln är en samling ord som där de mest använda blir större och de minst använda blir mindre. De kan användas bland annat vid presentationer och för att öva ord.

 

Wordle Med Wordle är det lätt att skapa ordmoln genom att klistra in en text. Du kan också välja att rensa bort de vanligaste orden såsom “är” och “att” om du vill.

 

Tagxedo Också med Tagxedo skapar du lätt ordmoln på liknande vis som i Wordle. Molnen kan också få olika former, såsom ett djur eller en frukt.

 

Answergarden Answergarden skiljer sig lite från ordmolnsverktygen. Här används inte en färdig text, utan flera personer kan samla ord och fraser till en gemensam Answergarden kring ett visst tema.

 

Övrigt

 

Duolingo Duolingo är ett verktyg för att öva svenska interaktivt. Här kan man träna både ord och grammatik.

 

Partikelverb Här finns en lista på partikelverb såsom “hålla med” och “gå av”.

 

Svenska nu Blandat material för högskolestuderande.

 

Kursnavet, byggarbetsplatsen 1 Ganska enkla interaktiva övningar. Om olika yrken på en byggarbetsplats.

 

Kursnavet, byggarbetsplatsen 2  Ganska enkla interaktiva övningar. Om vad man säger i olika situationer på en byggarbetsplats.

Filmord. En Quizlet speciellt för dig som jobbar med film.