Audioguider och texter finns ofta både på svenska och finska. Om det är svårt att förstå det svenska - lyssna eller läs först på finska, och sedan samma sak på svenska!

Visa inte detta igen

Finlandssvenska medier

hbl

Sverigesvenska medier

 

SVENSKA PÅ STAN

Har du märkt att det finns ett stort utbud av kultur och evenemang på svenska i huvudstadsregionen?   Olika program på svenska ordnas hela tiden. Det lönar sig att kolla vad som just nu är på gång. Här får du några tips om platser som kan vara av intresse.   Så här jobbar du med svenska på stan! Idén är att du deltar i något evenemang eller besöker en utställning eller en plats där svenska är huvudspråket eller ett av de språk som används. Därefter bearbetar du vad du har sett, upplevt och lärt dig i steg 2 PROCESS och rapporterar om det i steg 3 OUTPUT.   Think outside the box! Tänk utanför boxen! En teaterföreställning kan vara lika intressant för sina tekniska lösningar eller sin marknadsföring som för det konstnärliga. Länkarna från den här sidan går till svenskspråkiga webbsidor. Om du vill läsa på finska går det att byta språk på den här sidan, men ofta också på de olika webbplatserna.

 
Amos Rex konstmuseum: Privat konstmuseum med mycket info och en bra webbplats på svenska. Stängt tisdagar.
Ateneum På Ateneum finns nästan alla texter på svenska. Dessutom finns en audioguide som du kan lyssna på, antingen på museet eller på nätet:

Designmuseet

På Designmuseet hittar du inspiration och information om mer och mindre kända produkter och formgivare. De flesta skyltarna finns också på svenska. Med hjälp av dem kan du lära dig nya ord och uttryck. På Internet finns “Sesam och sakerna”, ett kul material som egentligen är tänkt för barn, men som också kan användas för språkinlärning: http://esajaesineet.fi/sv/

Didrichsens museum för konst och kultur Ytterligare ett privat museum på Granö. Arkitektur och konst, bland annat en skulpturpark.
 
Emma – Esbo moderna konstmuseum: Modernt konstmuseum i Hagalund.

Esbo bilmuseum

Fordonsmuseum med bilar, motorcyklar, mopeder och cyklar från gångna tider. Kolla öppettiderna!

Finlands Banks myntmuseum

Myntmuseet är för många en positiv överraskning. Allt material finns också på svenska – skyltar, multimedia, spel och annat. Liknande material finns också på museets webbplats.

Finlands fotografiska museum Fotografiskt museum i Kabelfabriken.
Gallen-Kallela muséet På Gallen-Kallela-museet finns det mycket information på svenska och en utmärkt audioguide. Du kan lyssna på audioguiden på plats eller hemma: (www.gallen-kallela.fi. Det finns också en uppgiftsrunda där du får frågor att svara på tarinasoitin.fi/akseli/se).

Helsingfors befolkningsskyddsmuseum

Civilskyddets historia och nutid. Mycket om krigstiden, bland annat skyddsrum, tekniska apparater och annat material. Kolla öppettiderna!

 
Helsingfors konstmuseum Museum med Helsingfors som tema. Mycket info på svenska också på webben. Här kan du göra en virtuell vandring genom Helsingfors historia: http://tarinasoitin.fi/helsinginkaupunginmuseo
Hvitträsk (Kirkkonummi) Tunnettujen arkkitehtien entinen kansallisromanttisessa hengessä rakennettu koti ja ateljee.
Kiasma: Museet för nutidskonst. Skyltar och texter också på svenska, men ingen svensk audioguide.
 
Konstmuseet Sinerbychoff Museet visar familjen Sinebrychoffs hem som det såg ut på 1910-talet med en stor konstsamling.
 
Konsthallen Utställningar med samtidskonst, men också design och arkitektur.
Nordeas bankmuseum Utställningar med samtidskonst, men också design och arkitektur.
Polyteknikermuseet Museum om teknologkulturen. Ingen webbplats på svenska. Kom överens om ett besök!

Spåramuseet

Spårvagnshistoria och gammal industriarkitektur. Kolla öppettiderna!

Tekniska museet

Tekniska museet ligger i en vacker miljö och består av flera byggnader. Alla texter finns inte på svenska. Det finns en audioguide på svenska, men kvaliteten är inte den bästa.

 
Villa Gyllenberg Privat hemliknande konstmuseum på Granö. Besök också det virtuella museet: gyllenbergs.fi

Tips!  Många teaterföreställningar i Helsingfors textas till finska. Kolla teaterns webbplats. Dessutom finns många tvåspråkiga och mångspråkiga föreställningar.

I Helsingfors finns tre svenskspråkiga högskolor, där det kan finnas chans att delta i föreläsningar öppna för allmänheten.