• LINKKEJÄ
 • intervjuteknik
 • woodofilm

Haastattele asiantuntijaa

Opitko mielelläsi asioita muilta ihmisiltä? Siinä tapauksessa haastattelun tekeminen on hyvä vaihtoehto. Voit haastatella jonkun erityisalan asintuntijaa tai henkilöä, joka työskentelee sellaisten asioiden parissa, joista haluat tietää lisää. Haastattelu voi olla hyvä tiedon keräämiseen (INPUT)  ja/tai se voi toimia myös outputina, eli esityksenä tai sen osana, jos työstät sitä ja jaat sen muille videolla, ääninauhalla tai tekstimuodossa.

 

Nämä ohjeet koskevat suullista haastattelua. Haastattelun voi tehdä myös kirjallisena, esimerkiksi sähköpostitse, mutta se merkitsee usein enemmän työtä haastateltavalle, eikä se ole tarkoitus.

 

Näin teet haastattelun!

 

Vaihe 1:

Mieti mitä haluat saada selville ja kuka osaisi vastata kysymyksiisi.

 

Vaihe 2:
Ota yhteyttä henkilöön, jota haluat haastatella. Muista nämä asiat, kun otat yhteyttä haastateltavaan:  

 • Esittele itsesi. Kuka olet ja mistä tulet?
 • Kerro haastattelun tarkoitus. Mistä aiheesta haluat keskustella?
 • Ole ystävällinen ja osoita joustavuutta koskien aikaa, paikkaa jne.
 • Älä pyydä haastateltavalta liikoja. Sinä olet se, joka tekee varsinaisen työn! 
 • Sovin haastattlumuodosta. Aiotteko tavata tai puhua skypen välityksellä tai puhelimessa? 

 

Vaihe 3:

Valmistele haastattelu. Päätä, että a) kirjoitatko vastaukset haastattelun aikana, b) nauhoitatko haastattelun vai c) videoitko haastattelun.

Kirjoita sitten kysymykset. Kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

 • Suunnittele sellaisia kysymyksiä, joihin voi saada mielenkiintoisia vastauksia.
 • Käytä avoimia kysymyksiä, jotka alkavat kysymyksillä mitä, kuka, miksi, milloin ja miten.
 • Vältä kysymyksiä, joihin voi vastata kyllä tai ei, jos haluat kattavampia vastauksia.

 

Paina kysymykset mieleesi ennen haastattelua, niin ettei sinun tarvitse käyttää papereitasi. Halutessasi voit vilkaista papereitasi haastattelun lopuksi ja varmistaa, ettet ole unohtanut mitään tärkeää. Suhtaudu valmistamiisi kysymyksiin pikemminkin tukena ja ole tietoinen siitä, että haastattelu voi lähteä ihan eri suuntaan kuin mitä olit ajatellut, ja että sinun tulee olla joustava ja esittää muita kysymyksiä tai jatkokysymyksiä.

 

Vaihe 4:

Haastattelu. Tervehdi ja juttele niitä näitä ennen kuin aloitatte. Jos aiot nauhoittaa tai kuvata haastattelun, tarkista haastateltavan kanssa, että tekniikka toimii. Tässä muutama vinkki haastattelutilanteeseen:

 • Pidä yllä katsekontakti haastateltavaan. Nyökkäile ja ilmaise kehonkielellä ja ilmeillä, että kuuntelet ja olet kiinnostunut.
 • Kuuntele tarkkaavaisesti ja esitä jatkokysymyksiä. Jos haastateltava vaikkapa sanoo, että “maanantait ovat parhaita päiviä yrityksessämme”, voit ehkä kysyä että “miksi”.
 • Ole avoin sille mahdollisuudelle, että haastateltava kertoo jotain sellaista, mitä et osannut odottaa. Jos se kuulostaa mielenkiintoiselta, tartu siihen ja jatka aihetta esittämällä lisää kysymyksiä. Jos asia ei ole sinusta mielenkiintoinen, johda keskustelu takaisin niihin kysymyksiin, jotka olet suunnitellut etukäteen.
 • Suhtaudu haastatteluun kuin keskusteluun, johon myös sinä voit osallistua.

 

Vaihe 5:

Jäsentele haastattelun pääkohdat. Lisätietoa ja työkaluja liittyen tähän työvaiheeseen löydät vaiheesta 2 PROCESS.

 

Vaihe 6:

Jos olet nauhoittanut haastattelun ääninauhalle tai videolle, voit jakaa sen muiden kanssa. Voit myös kirjoittaa artikkelin, raportin tai muun tekstin haastattelusta. Näin haastattelusta ei tule pelkästään tapa kerätä tietoa vaan myös osa lopputuotosta eli outputia. Jos käytät haastattelua myös outputina, tulee äänen ja kuvan laatuun kiinnittää erityistä huomiota haastattelutilanteessa. Siinä tapauksessa haastattelua pitää myös editoida, esimerkiksi leikkaamalla nauhoitusta niin, että otat mukaan vain kaikkein mielenkiintoisimmat kohdat.